Ruhamánia

Miért szeretjük a csíkmintát?

2016. július 29. - Hutyi

A csíkminta a ruha- és anyagminták közül az egyik leggyakoribb, ugyanakkor népes azoknak a száma, akik kifejezetten ódzkodnak tőle, vagy nem kedvelik. Aki kizárólag az egyszínű, minta nélküli ruhadarabokra esküszik, annak nem a mostani lesz a kedvenc bejegyzése, de bízunk benne, hogy az írás végéhez érve esetleg ők is kedvet kapnak ahhoz, hogy belekóstoljanak a minták viselésébe. Ezúttal ugyanis arról mesélünk nektek, miért is olyan szerethetőek a csíkos ruhák.

37960970_m.jpg

A francia sikk alapköve

A csíkos minta elterjedésében (és a későbbi népszerűségében) nagy szerepet játszott az a tény, hogy 1858-tól a Bretagne-ban állomásozó francia katonák és tengerészek egyenruháját kék-fehér sávos öltözettel határozták meg (maga a tartomány zászlaja is csíkozásáról ismerhető fel). Az említett tengerészek inspirálták egyik itteni látogatásakor a divat egyik, ha nem a legismertebb alakját, Coco Chanelt, akinek 1917-es kollekciója a „breton csíkok” jegyében született. Az azóta eltelt csaknem 100 évben így a klasszikus, csíkos felsőrész és ruházat a francia sikk, e lezser, mégis elegáns stílus egyik alapdarabja és ikonja lett. Ki ne szeretne olyan légiesen divatos lenni, mint a francia hölgyek?

Tévhit, hogy többnek mutat!

A legtöbbeket talán az a tévhit tartja vissza a csíkok viselésétől, hogy a keresztben mintázott darabok teltebbnek mutatnak minket, mint amilyenek valójában vagyunk. Ez önmagában nem igaz, hiszen nagyon sok minden függ optikailag a színpárosítástól, a csíkok vastagságától és sűrűségétől is.

Változatos és jól variálható

Az előző mondatban már utaltunk rá, hogy elképesztő mennyiségű kombinációja lehet a csíkos ruhadaraboknak: más lehet az alapszín és a minta színe, a csíkok vastagsága (a hajszálcsíkostól egészen a testes sávokig) és a csíkok elhelyezkedése is. Így nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy mindenki találhat egy neki tetsző változatot.

Egyszerű, mégis nagyszerű

Végezetül pedig talán a legnagyobb erénye, hogy bármilyen szürke vagy túlságosan egyszerű szettet képes feldobni, és szinte teljesen megváltoztatni, holott egy végtelenül egyszerű mintáról van szó: a fehér alapon fekete vagy sötétkék, vagy akár a fekete alapon fehér csíkos darabok egyszerre elegánsak, szimplák, és nőiesek, mindennemű bonyolultságot nélkülözve.

Ha te is kedveled a csíkos ruhadarabokat, esetleg épp a bejegyzéstől kaptál kedvet a viselésükhöz, nézz szét webáruházunkban, ahol megannyi közül válogathatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruhamania.blog.hu/api/trackback/id/tr168921874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása